Cum sa faci cîştig din albine ...? - Intretinerea ,Dezvoltarea si Ingrijirea


  Întreţinerea , Dezvoltarea 
familiilor 
si
 Îngrijirea a mai multor familii





       Am ales sa scriu despre aceste 3 subiecte întru-un singur material, pentru ca nu as avea multe de spus  ,doar cate ceva, din experienţa personală. După ce am scris materialele precedente , am observat un interes crescut despre cum sa facem cîştig din apicultura , si de aceea am ales sa scriu acestea trei capitole întru-unul singur pentru a ajunge la vanzarea de produse si cum se face aceasta pentru ca de aici vor veni veniturile noastre, si după am sa mă reîntorc la capitolul Dezvoltarea familiilor de albine.

  1. Întreţinerea familiilor de albine
Din experienţa mea personală, nu as avea prea multe de spus , nu pentru ca nu ar fii de folos orice , ci doar ca pe internet precum am precizat în materialele precedente , sunt mult mai multe detalii despre cum sa le întreţii si , nu numai întreţinere,dar si celelalte lucruri care ne interesează . Dar sa nu ne întoarcem la întîmplările prin care am trecut. Un sfat despre cum sa ai grija de ele mai puţin , în schimb as avea nişte sfaturi de cum sa nu le omorîm: 
  • Nu le sufoca cu intervenţiile de tot felul, mai bine ,înainte sa le deschizi si sa le deranjezi , încearcă sa îţi notezi pe o foaie de hîrtie sau în carnetul de stupina ceea ce îţi propui sa faci , si după toate notarile, începe sa le deschizi si sa observi punctele tale care le-ai notat pe foaie /caiet sau carnet de stupina.
  • Mai bine , decît sa, deschizi toţi stupii si sa nu mai îţi mai aduci aminte nimic la urma acestei ''tour'' printre stupi , Ia un carnetel si notează la fiecare stup în parte , cate rame de ouă sunt , cate de puiet larvar , rame cu puiet capacit, unde găseşti matca , si toate cele ce te interesează , si lasă-le dedesubtul capacului fiecărui stup în parte, asa nu o sa fii nevoit sa le deschizi din nou daca esti curios de ceva .
  • Nu deschide mai mult de 2 stupi intr-o zii sau chiar doar unul. De ce ? Pentru ca pe noi începătorii ne tot chinuie un instinct , în a deschide stupii în fiecare zii si în ai deranja mereu mereu si mereu. Dar daca vom deschide numai unul sau doi, ne facem plăcerea de a umbla la albine dar nu la aceiaşi familie.
     2. Dezvoltarea familiilor de albine
Aici nu as prefera sa mă întind ,asa cum am spus mă voi întoarce înapoi la acest capitol. Dar ca sa vedem împreuna cam despre ce este vorba , îl voi împărţii în următoarele rînduri.

  • Pregătirile de nuclee pentru Înmulţirea familiilor de albine 
  • Popularea nucleelor  cu :
          • albine
          • matcă
Întreţinerea familiilor de albine în timpul înmulţirii( începînd inmultirile din primele zile ale lunii Mai sau daca timpul permite si mai devreme)


     3.Îngrijirea a mai multor familii

Poate va întrebaţi de ce am pus îngrijirea a mai multor familii? Pentru ca nu e asa de simpla , avem de nevoie sa ştim ca atunci cînd ai mai multe familii de albine necesita mai mult timp decît credem citeodată . De aceea multi apicultori spun ca organizare de timp este un secret pe care nu multi dintre noi cei tineri o aplicăm . Este indicat sa ne programăm cu cati stupi vrem sa lucram în acea zii ,aici depinde de fiecare, pentru ca după ce acumulezi mai multe informaţii si esti mai ''expert '' (decît începător) în a avea grija de albine , putem sa umblam la mai multe familii deodată. Asta dacă nu ne punem în plan se le inmulţim , atunci avem nevoie de mai mult timp pe fiecare familie . În cărţile de experţi în ale apiculturii se spune ca după un timp îndelungat în apicultura , va fi necesar doar 10-15 min max. pentru a înţelege ce este cu familia respectivă. Ei dacă acum sa spunem ca ne vom apuca de înmulţirea lor ,vom avea nevoie de un timp dublu sau poate mai bine pentru a deschide familia si nucleele de înmulţire, din nou aici depinde de fiecare în parte (după rapiditatea fiecărui om) , plus împachetarea lor înapoi.Important este sa ne dăm silinta si sa învăţăm cat mai multe despre apicultura doar atunci vom învăţa cum sa le facem pe plac si sa nu le deranja prea mult.




PS: ''Orice om are dreptul sa greşească atîta timp cat nu le repeta''.

Multumesc de vizita 
Geo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu