Cum sa faci castig din apicultura - Achizitionarea de familii


Cum sa faci cîştig din albine  ...?


-cumpararea familiilor



Ce as putea spune despre cumpararea familiilor de albine , mai multe detalii le puteţi găsi pe internet decît pe pagina aceasta , dar totuşi sa va dau cîteva ideii despre ceea ce eu am ''patit'' din ne-experienta mea.

Am dorit mult sa îmi iau familii de albine, cam cu 2 ani înainte , timpul a trecut viaţa si-a schimbat mersul tare , si totuşi în acest timp îmi plăceau albinele , nu ma opream deloc din urmările de filmulete pe net , citeam pe forum.uri,ma tot interesam cum sa fac cum sa le ingrijesc. 

Si întru-un final a venit si timpul sa îmi iau albinele , ca toti incepatorii , crezand ca ştiu am spus ca nu am sa apelez la nimeni sa ma ajute cu achizitionarea lor , pentru ca eu sunt un fel de persoana care nu îi place sa se laude cu ce are sa facă , si nici cu ce are , si nu prea sunt agreat de apicultori mai bătrîni (vecini) care încă practica apicultura din '90 ,care încă au 7 familii de albine de 5 ani , care după 7 ani de apicultura ca sa se inmulteasca cumpăra familii de albine . Dar sa trecem la ideile care l-am folosit eu. Pentru ca ma temeam de albine întru-un fel ca toti incepatorii , am apelat la fratele meu care mai înainte a avut de a face cu albinele Tatălui meu . Atunci am auzit ca cineva nu de departe ,vinde nişte albine  .Am mers cu fratele meu mai ne-experimentat si el , dar am zis ca omu' avea 5 familii si le dădea pe toate deci nu avea cu ce sa ma prostească .Omul nu putea sa ajungă pană în locul unde erau albinele .Atunci am mers cu soţia lui , si am deschis capacul la unele nici nu am apucat sa ridicăm podisorul ca ele săreau în sus da nu sa zici ca si cum le deranjai si se agitau , nu , săreau de ziceai ca încep sa roiasca, un ghem asa cam de o circumferinţei de 30-40 cm. Altele erau mai ok , doar una  am găsit-o mai blîndă , era prima :) .
 Cea mai rea familie era cea mai dezvoltă familie, avea 12 rame pline de albine , puiet pe 8-9 rame nu îmi mai aduc aminte , dar am fost cel mai încîntat de ea , deşi era rea de zici ca ''ii puneam sare pe rana''.
      Infine , greşelile făcute , la doua dintre familii văzînd ca sunt asa de rele nu am mai scos ramele ci doar am numărat intervalele de albine , ne avînd idee ca ele putea sa fie doar de o palmă pe partea respectivă , infine am contat-o si pe aia pentru ca nu le vedeam .Alte greşeli nu prea a fost din partea mea , dar totuşi , pe internet găseşti ca ar fii de preferat sa mergi cu un apicultor mai în varsta , am sa va spun o întîmplare mai neplăcută cu apicultori în vîrsta :
'' În anul respectiv familiile intrate la iernat erau doar pe 5-7 rame ,am înmulţit destul de mult ca pentru un începător în practica, de la  5familii am ajuns la 9 . 

Dar din păcate nu au trecut toate iarna . Doar 3 din ele au ieşit ok , pe 4-5 rame , 2 erau doar o cană de albine , si restu nu au supravetuit . Inainte de iernare stiind ca vecinul are albine l-am intrebat cum sa le impachetez , si mi-a spus cum , din ce stiam eu nu prea se potrivea , dar am zis ma' omu' o fii cu experienta nu il contrazic. Dar rezultatul l-am avut în primavara''

Cam asa sunt uni din cei care sunt experimentati , Acu' o fii ca nu a vrut sa îmi spuna cum sa fac , sau chiar nu stia pentru ca el îmi spune ca el primavara le are pe 4 -6 rame cam toate si iarna intra cu 8-9  rame . Doar el stie ce face. 
Deci părerea mea este ca atunci cand mergeti la cumparat familii de albine sa va cumparati cam cat va tine bugetul , Bine aici nu deacuma am bani de 20 de familii si le iei, nu un numar pană în 5 familii. Si restu tine de noi care cumparam si de apicultorul care va vinde familiile daca e corect daca nu tot el are de pierdut .

Dar ca sa va mai dau un exemplu , sau o poveste :
       Dupa ce în primavara am avut surpriza sa gasesc atat de putine albine în familii, am inceput sa dezvolt ideii cum sa le inmultesc în primavara mai repede ca sa poata ca atunci cand este un cules sa poata sa stranga ca pană în iarna sa isi asigure singure rezervele pentru ca eu nu le hranesc . Dar fiindca nu ma multumeam cu cate aveam , si plus ca aveam 2 matci cu cîteva albinute cum au reusit si ele sa traiasca , nu familii, am decis sa mai cumpar cîteva familii macar 3 . Si din vorba în vorba am inceput sa caut sa cumpar familii. M-am dus la un apicultor facea pastoral cu familiile si avea doar unele selectate de vanzare , Dar ajungand la el eu nu m-am dat ca ştiu prea multe nici teorie nici practica . Fugeam încă de albine ca sa observe ca sunt începător .Ni sau aratat albinele , si la urma îmi spunea ca el da familiile de albine cu 450 lei familie pe 9 rame . Eu curios l-am intrebat dar de ce asa de scump? petru ca erau  din nou rele de zici ca nustiu ce le faceai cand le ridica capacul ( nu avea podisor), si el îmi spune ca asa se dau familiile , si pe langa toate îmi spune ca toti care dau familiile de albine le iau puietul ca asa ar trebui ca eu sa le platesc 2 familii , ca o rama de puiet capacit e ca si cum sunt 3 rame de albine .Atunci i-am multumit si a ramas ca il contactam  ATAT, nu sa cumparam nimic(eram 3 incepatori care doream sa cumparam) Deci nu depinde de nimic altceva decît de BUNĂTATE apicultorului .Apoi se mai întreabă uni de ce nu încep tinerii în apicultura pentru ca este frumos si tine de a iubi animalele si natura, de asta ca uni încearcă sa ne prostească. Ajunşi în maşina am contactat băiatul care ne-a spus de acel apicultor si i-am spus ca îi cumparam acele familii daca le vinde ca ''roi la pachet '' ca mai mult nu sunt , înafara ca ne dădea rame si ceva ceară impreuna cu ele.


Concluzia , am cumparat de la un alt apicultor , un om care isi întreţine familia din acest meşteşugit , si înţelege ca oricine ar fii ,el trebuie sa fie om cinstit ca mai avea nevoie de clienţi .
În stînga am pus familiile care l-am cumparat în primavara următoare după ce am observat paguba pe care am primit-o .
Din poza puteţi sa va dati seama singuri daca am achizitionat ceva bun , sau daca apicultorul a fost un om cinstit si a invatat ce este banul.












Multumesc de vizita 
Geo


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu